Oorzaak

[passster placeholder=”RVG code” password=”115134″ cookie_expires=”0″ identifier=”vtrs-protected”]

Oorzaak

Erectiele disfunctie kan een teken zijn van onderliggende oorzaken of een combinatie van oorzaken, die psychologisch of fysiek kunnen zijn. Voor sommige mensen komt ED alleen voor in bepaalde situaties. U kunt bijvoorbeeld wakker worden met een erectie, maar merkt dat u geen erectie kunt krijgen met uw seksuele partner. Als dit het geval is, is de kans groot dat de onderliggende oorzaak psychologisch is. Mannen van wie de erectiele disfunctie te wijten is aan lichamelijke oorzaak, ervaren vaak een geleidelijk ontstaan ​​van erectie problemen, die meestal optreden bij alle seksuele activiteiten.

De belangrijkste factoren die bijdragen aan of geassocieerd zijn met erectiele disfunctie zijn:

  • psychologische factoren (stress, depressie en relatieproblemen)
  • seksuologische factoren (faalangst, inadequate seksuele stimulatie)
  • lichamelijke factoren (diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, schade als gevolg van behandeling prostaatcarcinoom),
  • lokale afwijkingen aan de penis, neurologische schade/aandoeningen en medicatie.

In de bijsluiters vindt u informatie of de geneesmiddelen die u gebruikt mogelijk risico op erectiestoornissen geven. Het advies is om geneesmiddelgebruik niet op eigen initiatief te staken maar om met uw arts te overleggen of er alternatieven zijn.

De kans op erectiele disfunctie neemt toe met de leeftijd. Er is ook een associatie met overgewicht, roken, fors alcoholgebruik (> 30 eenheden/week), gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging en testosteron levels.

Testosteronbepaling is uitsluitend geïndiceerd bij mannen met erectiele disfunctie waarbij verminderde zin en opwinding op de voorgrond staan als er bovendien duidelijke aanwijzingen zijn voor een testosterontekort (‘hypogonadisme’), zoals extreme moeheid, prikkelbaarheid, geheugenstoornissen, stemmingsveranderingen en spierzwakte.

Bron: NHG-Standaard Seksuele Klachten (M87). 2015.

[/passster]